Lotnisko w Balicach

sextra
Posty: 160
Rejestracja: 20 wrz 2009, o 17:36
Been thanked: 1 time

Re: Lotnisko w Balicach

Postautor: sextra » 29 kwie 2010, o 09:26

Wypalacz Rafał pisze:No i faktycznie wszystkich samolotów nie wyświetla - np. wojskowych czy rządowych. 18 Kwietnia mój znajomy sprawdzał czy będzie widać CASĘ wiozącą trumny na pogrzeb do Krakowa. Nie było jej widać, podobnie jak obu Iljuszynów Miedwiediewa.

Radary pokazujące samoloty pokazują tylko te jednostki, w których zainstalowany jest transponder ADS-B. Obecnie nie ma obowiązku instalowania go w samolotach, choć ZTCP to w dalszej przyszłości ma być instalowany. Samoloty wojskowe, czy rządowe ze względów oczywistych nie będą mieć tego transpondera, choć byłoby miło zobaczyć np. Air Force One na Polską. :mrgreen: Podobnie nie pokazują się Antonowy, czy większość floty LOTu.
Statki kosmiczne sie rozwalają, to koło w autobusie też może odpaść... ;)

Niels van Gogh
Posty: 351
Rejestracja: 21 wrz 2009, o 14:55

Re: Lotnisko w Balicach

Postautor: Niels van Gogh » 29 kwie 2010, o 20:42

Goomis pisze:Trochę w temacie...
Nie wiem na ile znacie, ale nikt chyba o TEJ stronie nie pisał, jest to fajny wynalazek choć nie wyświetla wszystkich samolotów.


Tu drugi taki wynalazek chyba z większą ilością lotów: http://radar.piopawlu.net/

-- 29 kwietnia 2010, o 21:42 --

Wypalacz Rafał pisze:Trzy posty wyżej jest link (co prawda nie bezpośredni, ale jednak) do tej strony.

No i faktycznie wszystkich samolotów nie wyświetla - np. wojskowych czy rządowych. 18 Kwietnia mój znajomy sprawdzał czy będzie widać CASĘ wiozącą trumny na pogrzeb do Krakowa. Nie było jej widać, podobnie jak obu Iljuszynów Miedwiediewa.


Też myślałem że zobaczę jak któryś transport z trumnami leciał i się nie doczekałem. Względy są wiadome.

sextra
Posty: 160
Rejestracja: 20 wrz 2009, o 17:36
Been thanked: 1 time

Re: Lotnisko w Balicach

Postautor: sextra » 30 kwie 2010, o 07:53

Niels van Gogh pisze:Tu drugi taki wynalazek chyba z większą ilością lotów: http://radar.piopawlu.net/


W zasadzie to jest to samo co flightradar24, ponieważ udostępniane są te same radary, choć zdarza się, że w egzotycznych miejscach samoloty pokazują się tylko na flightradar.
Statki kosmiczne sie rozwalają, to koło w autobusie też może odpaść... ;)

Awatar użytkownika
spex
Administrator
Posty: 6603
Rejestracja: 19 wrz 2009, o 05:09
Has thanked: 17 times
Been thanked: 32 times

Re: Lotnisko w Balicach

Postautor: spex » 17 sty 2011, o 16:35

Obrazek
Balice: powstanie nowa wieża kontroli lotów

Polska Agencja Żeglugi Powietrznej zbuduje nową wieżę kontroli lotów oraz radiolatarnię na terenie lotniska Kraków-Balice. W środę agencja otrzymała działki pod inwestycje, które do tej pory znajdowały się w zasobach Agencji Mienia Wojskowego.


Spoiler:

Oprócz tego w I kwartale 2011 na kierunku 25 będzie już ILS cat.2, a na 07 ILS cat.1 (w tej chwili zakaż operacji w nocy, nie kompletny system nawigacyjny).

-- 16 sierpnia 2010, o 03:05 --

Obrazek
Balice tracą przewoźników. Zostanie tylko Ryanair?

Krakowskie lotnisko w Balicach straci wiele połączeń linii Germanwings, LOT, easyJet i Air Berlin. Wypiera je Ryanair.

Spoiler:



-- 30 grudnia 2010, o 06:43 --

Obrazek
Balice: dzięki nowej kategorii maszyny wylądują w trudnych warunkach

Już w przyszłym roku lotnisko w Balicach uzyska drugą kategorię. Umożliwi to samolotom lądowanie w trudniejszych warunkach atmosferycznych. Polska Agencja Żeglugi Powietrznej potwierdziła właśnie, że działający w krakowskim porcie system wspomagania lądowania przy ograniczonej widzialności ILS (Instrument Landing System) spełnia odpowiednie wymogi.


Spoiler:


-- 8 stycznia 2011, o 10:41 --

Obrazek
Strajk związkowców w lotniskowej spółce?

Blisko 300 związkowców "Solidarności" grozi strajkiem operującej na Balicach warszawskiej spółce obsługującej samoloty.


Spoiler:


-- 17 stycznia 2011, o 17:35 --

Obrazek
Balice: prawie trzy miliony odprawionych pasażerów

Krakowskie lotnisko w Balicach zaliczyło rok 2010 na plus, choć nadal nie udało się przekroczyć magicznej bariery 3 mln odprawionych pasażerów.


Spoiler:

Nie jestem pewien, ale chyba gdzieś jeszcze był art który mówił o lotach do Kanady. Ale nie mogę go znaleźć.

Awatar użytkownika
Darian
Posty: 405
Rejestracja: 20 wrz 2009, o 21:03
Lokalizacja: Kraków
Been thanked: 1 time

Re: Lotnisko w Balicach

Postautor: Darian » 26 sty 2011, o 20:59

Wracają loty za ocean :)

http://www.flycentraleurope.com/

Awatar użytkownika
spex
Administrator
Posty: 6603
Rejestracja: 19 wrz 2009, o 05:09
Has thanked: 17 times
Been thanked: 32 times

Re: Lotnisko w Balicach

Postautor: spex » 26 sty 2011, o 21:13

O widzę iż w końcu podmienili dostępną grafikę, na stronę.
Z tego co widać hubem linii jest Canda iż Czechy i Węgry tylko tam latają, a tylko Kraków ma jeszcze połączenie z Chicago.

Ile Lot chciał za połączenie, bo tu widzę 1200-1300 $ za lot do Chicago (koniem lutego) i 950-1000 do kanady.

Awatar użytkownika
Darian
Posty: 405
Rejestracja: 20 wrz 2009, o 21:03
Lokalizacja: Kraków
Been thanked: 1 time

Re: Lotnisko w Balicach

Postautor: Darian » 26 sty 2011, o 21:23

Na ten okres LOT z Warszawy ma ciut taniej, nawet jak się doliczy dolot z KRK do WAW.

Awatar użytkownika
spex
Administrator
Posty: 6603
Rejestracja: 19 wrz 2009, o 05:09
Has thanked: 17 times
Been thanked: 32 times

Re: Lotnisko w Balicach

Postautor: spex » 26 sty 2011, o 22:10

Lot ma w ogóle dziwną politykę cenową. Faktycznie jak w tym okresie w 90% przypadków bilety kupię za 2000zł. To lecząc 28.02 powrót tego samego dnia lub następnego to cena wynosi aż 5000zł (każdy bilet po 2400zł), ale jak powrót dam już na 2.03 to bilety kosztują 1500zł (gdzie bilet do Chickago nagle taniej z 2400zł do 800zł).

-- 26 stycznia 2011, o 23:10 --

Kontynuując sprawę polityki cenowej lotu:
Powyższe ceny (1500zł) za bilety CRAZY, czyli bez zwrotu i zmiany rezerwacji.
Inną opcją jest ECONOMY SAVER gdzie te same bilety kosztują 4160zł, ale za 100E mogę zwrócić bilet lub zmienić jego datę.
Potem wyższy w hierarchii bilet to ECONOMY SEMI-FLEX, kosztujący 4100zł, ale już zmiany kosztują mnie 50E.
Następnie jest ECONOMY FLEX, kosztujący 4800 ale wszelkie zmiany są bezpłatne.
Dla porównania BUSINESS SAVER za [b]5800[b] też bez możliwość zmiany rezerwacji.

A co do Lot vs FlyCentralEurope, to tracisz jedynie ok 2-3 godzin na lot i postój w Warszawie (ew wybrać można i pół dniowe okienko w warszawie).

Awatar użytkownika
Goomis
Posty: 328
Rejestracja: 25 wrz 2009, o 17:07
Lokalizacja: Kraków-Rakowice LTK
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Re: Lotnisko w Balicach

Postautor: Goomis » 28 mar 2011, o 20:46

Jeżeli dobrze widziałem to od dwóch dni nad Krakowem jest wzmożony ruch Turboleta L-410 lepiej znanego jako Papuga, widziałem go chyba 4 razy.
Czy to może z okazji imprez Małyszowych? Bo że DC 6 Red Bulla przyleciał to wiem.
"Racja jest jak dupa-każdy ma własną"
Józef Piłsudski

Awatar użytkownika
spex
Administrator
Posty: 6603
Rejestracja: 19 wrz 2009, o 05:09
Has thanked: 17 times
Been thanked: 32 times

Re: Lotnisko w Balicach

Postautor: spex » 10 kwie 2011, o 04:12

Raczej dalsze padania ILSów na Balicach w celu podniesienia kategorii.

-- 10 kwietnia 2011, o 05:12 --

Obrazek
Bez LOT-ów do Moskwy
KOMUNIKACJA. Narodowy przewoźnik lotniczy utrudnia rozwój lotniska w Balicach. Priorytetem jest warszawskie Okęcie.

Strategia rozwoju Polskich Linii Lotniczych LOT nie przewiduje uruchomienia połączenia z Krakowa do Moskwy. Bez zgody PLL LOT lotnisko w Balicach nie ma szans na bezpośrednie loty do Rosji.


Spoiler:


Wróć do „Kącik Lotniczy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości