Parkingi podziemne
-
- Has thanked: 48 times
- Been thanked: 7 times
- Jakub Wędrowycz
Re: Parkingi podziemne
Ciekawe co się będzie działo na innych ulicach w okolicy jak ceny na parkingu skoczą do 7 zł
Mam nadzieję, że te wszystkie zakazy parkowania aut na chodnikach będą surowo egzekwowane (łącznie z blokadami kół albo odholowywaniem samochodów na parkingi).
-
- Has thanked: 48 times
- Been thanked: 7 times
- Jakub Wędrowycz
Pisał ktoś tutaj, że być może będą preferencyjne stawki dla mieszkańców. Więc jak się można dowiedzieć z dzisiejszej Kroniki, preferencyjna stawka promocyjna dla mieszkańców wynosić ma.... 700zł/miesiąc
Ciekawe ile będzie kosztował normalny abonament, dla kogoś kto tam nie mieszka.
Ciekawe ile będzie kosztował normalny abonament, dla kogoś kto tam nie mieszka.
Mnie to nie zaskakuje. Parkingi podziemne to droga inwestycja. Jeśli mają być dochodowe lub powstać w trybie PPP, to te ceny to nic dziwnego. W sumie pokazuje to koszty miejsca parkingowego.
- Jakub Wędrowycz
No dobra, ale powiedz mi, w jaki sposób ten parking ma być dochodowy, skoro wszędzie dookoła możesz zaparkować za 3zł/h...?
Swoją droga wolałbym, żeby miasto zamiast budować naraz trzy stadiony (wisła, cracovia, hutnik) postawiło jeden, a za resztę samemu zbudowało parkingi podziemne.... Być może wtedy byłaby szansa, że te parkingi faktycznie przyczynią się do zmniejszenia ilości aut parkujących na ulicach. Bo mam wrażenie, że parkingi na zasadzie takiej jak ten na Groblach dużo nie wniosą...
Swoją droga wolałbym, żeby miasto zamiast budować naraz trzy stadiony (wisła, cracovia, hutnik) postawiło jeden, a za resztę samemu zbudowało parkingi podziemne.... Być może wtedy byłaby szansa, że te parkingi faktycznie przyczynią się do zmniejszenia ilości aut parkujących na ulicach. Bo mam wrażenie, że parkingi na zasadzie takiej jak ten na Groblach dużo nie wniosą...
-
Ciekawe czy przez te 70 lat zwróci się im ta inwestycja...Ja pewnie już będę oglądał rozwój akcji... z góry
Jakubie, też bym wolał by:
a) parkingi podziemne pozwalały na uregulowanie parkowania naziemnego
b) miasto zamiast budować kilka stadionów zdecydowało się na jeden.
Pierwotnie parkingi w założeniu miały służyć ograniczeniu parkowania chodnikowego. Jeśli dobrze pamiętam, nawet prof. Starowicz tak się kiedyś dla prasy wypowiadał, tylko potem został wiceprezydentem, a to zmienia ludzi. Usunięcie każdego miejsca - legalnego czy nie - budzi silny społeczny sprzeciw. Ale to konieczne - parkingi są dochodowe, gdy dookoła nie da się parkować "na dziko". Jeśli jest na Groblach prywatny kapitał, to pewnie w umowach z miastem wymaga takich działań.
a) parkingi podziemne pozwalały na uregulowanie parkowania naziemnego
b) miasto zamiast budować kilka stadionów zdecydowało się na jeden.
Pierwotnie parkingi w założeniu miały służyć ograniczeniu parkowania chodnikowego. Jeśli dobrze pamiętam, nawet prof. Starowicz tak się kiedyś dla prasy wypowiadał, tylko potem został wiceprezydentem, a to zmienia ludzi. Usunięcie każdego miejsca - legalnego czy nie - budzi silny społeczny sprzeciw. Ale to konieczne - parkingi są dochodowe, gdy dookoła nie da się parkować "na dziko". Jeśli jest na Groblach prywatny kapitał, to pewnie w umowach z miastem wymaga takich działań.
Wróć do „Infrastruktura miejska”